Microplastic skin en ocean

Microplastic is schadelijk voor iedereen

Je ziet het overal: microplastic. Maar wat is het eigenlijk? Zijn ze écht gevaarlijk? Kunnen we ze vermijden? Het antwoord op de laatste vraag is vooralsnog ‘nee’. Maar we kunnen zeker allemaal bijdrage aan minder microplastics door bepaalde keuzes te maken. Wij nemen je graag even mee in hoe het zit…

Wat zijn microplastics?

Eigenlijk zegt het woord het al: minuscule plastic deeltjes. Deze zijn kleiner dan 5mm. Zodra ze kleiner zijn dan 1mm, spreken we van microbeads en als ze nóg kleiner zijn, dan worden het nanoplastics genoemd. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn nog steeds nauwelijks afbreekbaar of oplosbaar. Als deze deeltjes in de lucht of in het water terechtkomen, zullen er altijd restjes achterblijven.

Helaas worden microplastics ook nog in veel alledaagse producten toegepast zoals in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, synthetische kleding, verf, autobanden, persoonlijke verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen. Door het gebruik van deze producten of het slijtage (denk aan autobanden) worden deze deeltjes verspreid. Zo komen ze door de lucht terecht in water of milieu.

Hoe gevaarlijk is microplastic écht?

Een ding is zeker: synthetische polymeren zijn zéér onwenselijk. Het onderzoek is nog lang niet afgerond in hoe ernstig het is, maar tot nu toe blijkt dat het al schade kan aanrichten in onze organen. Nu hoor ik je denken: hoe dan? Heel simpel. Je ziet de enorme hoeveelheid plastic in de zee, dus bedenk maar eens hoeveel onzichtbaar plastic erin drijft. Dit is schadelijk voor de dieren en planten in de zee. Langs die weg komt het in ons voedsel terecht en zodra wij dat voedsel binnenkrijgen, richt het schade aan. Uiteraard is dit niet iets dat van het een op het andere moment enorme schade aanricht. Dit bouwt zich langzaam op. Er is ondertussen bewezen dat de nanoplastics, de kleinste variant, zich in de lichaamscellen kunnen binnendringen. Met alle gevolgen van dien.

Nu is het helaas onmogelijk om dit probleem per direct de wereld uit te helpen. Wel is het al een eerste stap om er bewust van te zijn. Je kan producten gebruiken zónder de microplastics, want die zijn er zeer zeker. Ook is er telkens vooruitgang in het onderzoek naar oplossingen.

Herken producten met microplastic

Om er bewust van te worden, is het belangrijk dat je weet waaraan je producten herkent die microplastics bevatten. Zie je op een etiket de volgende ingrediënten staan: PE (polyproleen), PP (polypropyleen), PET (polyethyleentereftalaat) of nylon, dan kun je ervan uitgaan dat er microplastics inzitten. Dit zijn bekende benamingen om microplastics in cosmeticaproducten aan te duiden. De INCI heeft de taak om álle bestanddelen in cosmetica een naam te geven.

Het belangrijkste: hoe kun je zelf bijdrage aan een schone toekomst?

Het zou mooi zijn als we dit helemaal kunnen vermijden, maar dat is vooralsnog onmogelijk. Máár niet getreurd: we kunnen zeker helpen door allemaal bewuste keuzes te maken waar mogelijk. Kies voor biologische cosmetica, gerecycled plastic, kleding van natuurlijke stoffen etc.. Als je twijfelt, kun je vaak een keurmerk vinden. Dit geeft je de garantie dat je bewust kiest.

Ook de overheid is steeds meer bewust van de risico’s. Zo zie je dat er in verschillende landen al bepaalde stofjes verboden worden. Op deze manier krijgen een steeds ‘schonere’ industrie. In 2015 werden al maatregelen genomen tegen de plastic tasjes en zo wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van duurzaam verpakkingsmateriaal.

Conclusie: er is een hele lange weg te gaan voordat de wereld bijna vrij is van microplastics, maar we zitten op de goede weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *